Rata de piratare este de 69%
Cresterea vanzarilor produselor Autodesk a fost de 138% in 2006
Compania Autodesk demareaza o campanie antipiraterie, cu scopul de a atentiona asupra riscurilor pirateriei software din domeniul proiectarii asistate. Demersul vine in contextul evolutiei pietei de proiectare datorate recentei aderari la Uniunea Europeana.
"Proiectele Uniunii Europene pentru o perioada de sapte ani implica un buget de 58 de miliarde de euro pentru Romania. Din aceasta suma, 36 de miliarde reprezinta bugetul de proiecte cu potential de piata pentru proiectarea din domeniul infrastructurii, constructiilor, utilitati, proiectare mecanica s.a.", explica Cristian Dumitrescu, presedintele A&C International, distribuitorul autorizat Autodesk in Romania.
"Cresterea rapida a acestor piete poate crea un dezechilibru pe piata de proiectare, rata pirateriei de software fiind in real pericol. Dorim sa atentionam asupra faptului ca legile in vigoare trebuie respectate pentru a preveni riscurile majore la care se expun companiile din domeniu", completeaza presedintele A&C International.
Rata pirateriei software Autodesk este deja mai mare decat rata pirateriei software in Romania, cu peste 15 procente. Desi Autodesk nu poate masura exact pierderile provocate de pirateria software, se estimeaza ca pentru fiecare copie legala, alte 3 pana la 5 copii sunt ilegale. In unele regiuni ale lumii, numarul copiilor ilegale este chiar mai mare.
"Tarile intrate in U.E. odata cu valul 2004 au o rata a pirateriei software sub 50%: Ungaria 42%, Slovacia 45%, Cehia 39%, Slovenia 48%. Romania se afla la nivelul de 69%, in scadere cu 3% fata de anul trecut. Daca aderarea la U.E. si regulile comune nu vor convinge utilizatorii de software pentru proiectare de necesitatea respectarii drepturilor de autor, riscam ca rata totala a pirateriei software d