In prezent, comisionul de la Allianz Tiriac al fondului AZT Moderato perceput la intrarea in fond este de 5% din valoare, iar comisionul de administrare anual este 2,4% din activul net total al fondului. Aviva opreste pentru fondul Pensia Mea acelasi comision de 5% la convertirea contributiei in unitati de fond si doar 2,3% comision anual.
ING Asigurari de Viata are comision de subscriere de 3,95% din contributie, iar cel de administrare e de 1,24% pe an. Deci, in mare, fondul de garantare a pensiilor private va asigura in jur de 92-93% din banii dati in decursul anilor.
„Nu putem garanta mai mult, deoarece asa spune legea. In ceea ce priveste data aparitiei acestui fond, noi credem ca pina la finalul acestui an el isi va intra in drepturi“, a mai declarat Mircea Oancea.
Atit pensile private obligatorii, cit si cele facultative vor intra sub incidenta fondului de garantare a pensiilor private, potrivit legii. „Pina acum nu s-a luat inca o decizie in ce priveste forma de organizare a fondului de garantare, daca va fi o societate pe actiuni sau o entitate organizata sub alta forma, astfel incit sa functioneze eficient“, a mai spus presedintele CSSPP.
Presedintele arbitrului pietei pensiilor private a explicat ca in piata financiara exista rezolvari diferite. Piata asigurarilor are un fond de garantare ca un departament in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) are un fond de garantare organizat ca o companie pe actiuni, iar sistemul bancar are un fond de garantare a economiilor populatiei. „Noi inca n-am decis care va fi forma de organizare“, a explicat Oancea.
Integral in Cotidianul
In prezent, comisionul de la Allianz Tiriac al fondului AZT Moderato perceput la intrarea in fond este de 5% din valoare, iar comisionul de administrare anual