Relatiile in Uniunea Europeana sunt tot mai tensionate pe masura ce data la care piata energetica europeana ar trebui sa se liberalizeze se apropie.
Opt tari, printre care si Romania, au trimis o scrisoare Comisiei Europene, indemnand-o sa nu renunte la planurile de divizare a marilor companii din domeniul energetic, creand premisele unei confruntari cu cei care se opun adoptarii unor reforme radicale, scrie Financial Times.
Ministrul danez al energiei, sustinut de Marea Britanie, Spania, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda si Romania, i-a trimis o scrisoare lui Andris Piebalgs, comisarul european pe probleme de energie, si comisarului pe probleme de competitie Neelie Kroes, in incercarea de a influenta propunerile Comisiei privitoare la domeniul energiei.
Cele opt tari sustin ca sunt de acord cu decizia luata de Comisia Europeana in luna ianuarie conform careia cea mai buna modalitate de asigurare a competitiei pe piata de energie a UE este divizarea marilor companii, cum ar fi E.ON din Germania, EDF din Franta si Eni din Italia, companii care domina pietele pe care activeaza.
Comisia a propus separarea operatiunilor de comercializare a energiei si gazelor de cele de administrare a retelelor de transport. Totusi, mai multe tari, in frunte cu Franta si Germania,
si-au exprimat in mod transant opozitia fata de propunerile Comisiei.
Dupa incheierea unei reuniuni a ministrilor de energie din UE ce a avut loc in aceasta luna, Andris Piebalgs, comisarul european pe probleme de energie, a declarat ca se confrunta cu o "situatie foarte tensionata", in contextul in care un numar mare de tari se opun propunerilor Comisiei, sugerand ca aceasta sa renunte la planurile de divizare a marilor companii de energie.
O solutie de compromis, in conformitate cu care furnizorii de energie ar detine in continuare reteaua de gaze si electr