Intreprinzatorii romani care au facut pasul extinderii regionale ii sfatuiesc si pe restul oamenilor de afaceri de pe piata locala sa concureze in afara tarii.
Pasul extinderii afacerilor din Romania la nivel regional sau chiar european merita facut, daca sunt bine luate in calcul si riscurile aferente - aceasta a fost concluzia seminarului "Cei mai mari jucatori din economie. Ce sanse are capitalul romanesc in UE? ", organizat de ZF in parteneriat cu BCR, Petrom, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Coface. Seminarul a reunit liderii de piata din Romania, conform datelor publicate in Anuarul de business al Romaniei, editat de ZF.
"Multe afaceri romanesti au atins un grad de sofisticare care le-ar permite intrarea pe piata din Uniunea Europeana. Capitalul romanesc trebuie sa iasa din gaoace. Provocarea este insa concurenta extraordinara din UE", spune Manuela Nestor, partener coordonator la NNDKP, liderul pietei de avocatura. Ea considera ca exista multe oportunitati pentru companiile cu capital romanesc in statele din regiune, ca prim pas catre extinderea europeana.
"Serbia, Macedonia, Albania si statele foste iugoslave ofera acum oportunitatile care existau in Romania in perioada '93-'96. Aceste state abia incep sa privatizeze, aproape toata industria lor este de vanzare", a precizat Manuela Nestor.
Dincolo de tentatia extinderii in statele din zona, companiile romanesti au de luptat cu cele straine tot mai puternic pe piata locala. "Piata romaneasca va ramane un mediu foarte atractiv pentru ivestitorii straini care vor cauta sa beneficieze de raportul avantajos risc-beneficiu", spune Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata.
Danila spune ca piata locala de consum nu este suficient penetrata si ofera un potential semnificativ de crestere, care ar putea