Presa internationala relateaza pe larg despre raportul Comisiei Europene privind progresele Romaniei si Bulgariei si remarca indeosebi “avertismentele”, “criticile” si “somatiile” adresate de Comisie celor doua tari.
Ziarele si agentiile internationale noteaza ca cele mai noi state membre UE au scapat de sanctiuni, dar insista ca documentul are un mesaj extrem de sever.
EUObserver titreaza ca noile state membre, Romania si Bulgaria, au scapat de sanctiuni, dar nu si de critici.
De asemenea, se precizeaza ca "observatiile formulate de cei trei comisari - Leonard Orban, Meglena Kuneva si Franco Frattini - potrivit carora remarcile critice din actualul raport al Comisiei sunt prea puternice si trebuie moderate, au fost primite cu reticenta de restul comisiei".
"Aceasta situatie reflecta starea de spirit din unele capitale europene, care pun sub semnul intrebarii sanatatea politica a celor doua tari", noteaza publicatia.
Tot EUObserver scrie si despre reactia vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, care a fost fortat de mass media sa justifice indulgenta sa fata de insuficientele progrese facute de Bucuresti si Sofia in domeniul justitiei.
"Documentele noastre sunt obiective, corecte si echilibrate si nu au fost facute pentru a umili si acuza cele doua tari", a declarat Frattini, citat de EUObserver.
Potrivit cotidianului englez The Times, Romania si Bulgaria au cazut la proba de foc privind reformele impotriva coruptiei la nivel inalt si crimei organizate, insa nu au fost sanctionate deoarece noile state membre UE au inregistrat progrese de la aderare.
Bloomberg citeaza Comisia Europeana care a precizat ca Romania si Bulgaria trebuie sa-si intensifice lupta impotriva gravelor probleme din justitie, in mod special asupra coruptiei si a crimei organizate.