Ingrediente pentru 4 porţii: 6-7 cartofi noi, 4 morcovi, 4 ardei copţi, 2 cepe mici, 400 g muşchi de porc, 30 ml lapte, sare, piper, rozmarin, 50 g ulei de măsline, 1 legătură pătrunjel, 1 castravete în oţet pentru ornat.
Mod de preparare:
Ardeii se coc pe o tablă de aluminiu direct pe aragaz sau într-o cratiţă largă, în care să poată fi manevraţi. După ce se coc (nu uităm să îi întoarcem des de pe o parte pe alta, ca să se coacă uniform), îi punem în apă rece şi îi curăţăm de coajă, apoi îi tăiem fâşii.
Fierbem cartofii şi morcovii tăiaţi cubuleţe. După ce s-au fiert, adăugăm laptele puţin încălzit peste legume şi le pasăm cu o furculiţă până când se obţine un piure nu foarte fin. Lăsăm legumele deoparte şi ne ocupăm de carne.
Tocăm ceapa şi o călim câteva minute în ulei, apoi adăugăm carnea tăiată cubuleţe şi condimentele. Lăsăm carnea să se rumenească 15-20 minute sau până când este făcută, după care adăugăm pătrunjelul tocat. Când carnea este bine făcută, o amestecăm cu legumele pasate şi cu ardeii copţi tocaţi mărunt şi scurşi bine de zeamă. Cu un cuţit de peşte, pasăm compoziţia ca o turtă în tigaie şi o lăsăm să se rumenească 10-15 minute.
După ce s-a făcut pe o parte, trecem turta uşor, prin alunecare, într-o farfurie plată suficient de mare ca să o cuprindă, iar deasupra punem altă farfurie şi întoarcem turta, folosind mănuşi de bucătărie ca să nu ne frigem. Verificăm dacă în tigaie mai este suficient ulei şi, dacă este nevoie, adaugăm puţin, ca să nu se lipească turta de legume. Tot prin alunecare, punem turta înapoi în tigaie şi o lăsăm să se rumenească şi pe cealaltă parte.
Când este gata, o punem pe o farfurie potrivită şi o putem orna cu câteva felii de castravete în oţet. Turta de legume cu carne se prepară repede şi uşor şi se serveşte ca felul principal la prânz, cu salată de murături sau salată verde.
Timp de prepa