Proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica legea Fondului Proprietatea a fost discutat in sedinta de guvern si va fi aprobat astazi, cu eventuale modificari. Fondul se va constitui in termen de 180 de zile de la adoptarea ordonantei ca un organism de plasament colectiv, sub forma unei societati de investitii de tip inchis. In maximum patru luni, Guvernul va organiza o licitatie internationala pentru a desemna o companie care sa-l administreze.
De asemenea, proiectul legislativ prevede in ce isi poate investi Fondul activele si stabileste modul de listare la Bursa a Fondului, precum si sanctiuni pentru societatile din portofoliu care nu fac demersurile pentru aceasta listare.
In sedinta de guvern s-a discutat si despre renuntarea la pachetele de actiuni pe care Fondul le detine la aproximativ 50 de societati nerentabile, conform Mediafax. De asemenea, s-a discutat ca Fondul sa-si scoata din portofoliu Loteria Romana, Imprimeria Nationala, CEC si Romtelecom. In schimb, Fondul ar urma sa-si dubleze participatiile la Petrom, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz. Alte societati la care Fondul isi va creste participatia sunt Hidroelectrica, Enel Electrica Banat, Enel Electrica Dobrogea, E.ON Moldova, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania si Romarm. Ca sa-si acopere capitalul nevarsat, Fondul va mai achizitiona actiuni la Compania Nationala Porturi Maritime Constanta, Romaero si IAR Ghimbav.
Acordarea despagubirilor pentru fostii proprietari carora nu li se mai pot restitui imobilele in natura difera in functie de valoare. Plafonul maxim de despagubiri in numerar nu a fost inca stabilit. In proiect, suma este de 200.000 de euro, dar in ultimele zile s-a vorbit doar de 500.000 de lei (150.000 euro). Astfel, daca titlul respectiv este emis pentru o suma care se incadreaza in plafon, se poate opta pentru bani gheata, actiuni la Fond