Unitatea de primire urgenţe a Spitalului de Urgenţă Craiova este asaltată de bolnavi cărora li se face rău din cauza căldurii. Aglomeraţia din Urgenţă le dă de furcă pacienţilor, dar, mai ales, cadrelor medicale.
În ciuda numărului mare de bolnavi care ajung la urgenţă din cauza căldurii, Autoritatea de Sănătate Publică Dolj nu a fost solicitată să suplimenteze numărul medicilor urgentişti şi asistentelor care lucrează aici. Potrivit directorului executiv al ASP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, nu există probleme cu numărul cadrelor medicale, acestea fiind ajutate de medicii rezidenţi. „Spre deosebire de Bucureşti, la noi sunt suficienţi medici rezidenţi. O problemă în această perioadă este însă faptul că se lucrează la reamenjarea Urgenţei şi acest lucru îi incomodează pe medici şi pacienţi“, a precizat prof. Mogoş.
Cardiacii suportă cel mai greu căldura
Cu toate că nici conducerea ASP Dolj, nici cea a Spitalului de Urgenţă Craiova nu au considerat oportună suplimentarea personalului medical în urgenţă, medicii susţin că abia mai fac faţă avalanşei de bolnavi. Tot mai mulţi oameni ajung la Urgenţă cu lipotimii, spasmofilii, decompensări apărute din cauza căldurii, pe fondul unor afecţiuni cronice mai vechi. „Foarte mulţi hipertensivi fac accidente vasculare, avem apoi lipotimii. Toate acestea pot fi puse pe seama căldurii excesive şi sunt cazuri care ne aglomerează foarte mult activitatea“, a declarat dr. Septimius Antonie, medic primar medicină de urgenţă în cadrul SMURD.
Căldura sporeşte agresivitatea
La avalanşa de cazuri provocate de căldurile excesive se adaugă şi agresiunile produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice, dar şi accidentele rutiere (în care sunt implicate în special scutere). În ambele situaţii, victimele sunt îndeosebi tineri din Craiova. Medicii susţin că, în cazul agresiunilor, căldura poate fi