Comisia Europeana a decis sa nu sanctioneze Romania pentru deficientele din reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie, insa amenintarea clauzei de salvgardare pe justitie nu a trecut pentru ca progresele in aceste domenii sunt „inca insuficiente”.
Raportul de monitorizare postaderare prezentat ieri la Bruxelles de vicepresedintele executivului comunitar, italianul Franco Frattini, nu recomanda penalizarea Romaniei, dar critica substantial sistemul de justitie si, in special, pe judecatori.
Succesul reformei - atrage atentia raportul - tine de „respectarea in mod strict a separarii puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca si de existenta vointei politice si a conditiilor politice stabile”.
Daca problemele semnalate in raport nu sunt remediate pana anul viitor, Bucurestiul risca activarea clauzei de salvgardare care va insemna nerecunoasterea deciziilor instantelor de judecata romanesti in statele UE.
In opinia presedintelui Traian Basescu, „raportul reflecta cu obiectivitate stadiul evolutiilor din ultima perioada”. Cat despre deficientele semnalate, seful statului considera ca atentia ar trebui concentrata, la Bucuresti, in special pe functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Moralitatea membrilor CSM, motiv de ingrijorare
In analiza detaliata, expertii Comisiei constata progrese in consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), dar vorbesc despre „ingrijorare” in privinta „moralitatii si raspunderii” membrilor individuali ai acestui organism.
Stabilirea unei jurisprudente unitare a inregistrat progrese, nu insa si in cazul restituirii proprietatii. Conceperea noilor coduri procedurale avanseaza diferit, Comisia constatand ca elaborarea noului Cod de Procedura Pe