Capriciile vremii din ultimele doua saptamini au alarmat o tara intreaga, dar marile nenorociri par sa ocoleasca Sibiul.
Totusi, masuri impotriva secetei si a caniculei au fost discutate ieri, in cadrul unei videoconferinte la care a participat prefectul Ion Ariton.Doar o mica parte din suprafata agricola a judetului este afectat de seceta din ultima perioada. Cel putin asa sustine Nicolae Troanca, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu.
Din cele peste 115.000 de hectare agricole din judet, 19 au fost cuprinse de efectele secetei si acestea doar partial. „Din fericire, noi avem terenuri care suporta bine canicula. Doar 10 hectare din Miercurea Sibiului si noua din Avrig au fost afectate de seceta, insa doar in proportie de 30 la suta", a spus Troanca.
Potrivit acestuia, cele doua societati comerciale care detin terenurile lovite de seceta vor cere ministerului Agriculturii acordarea de subventii pentru irigatii si pentru prevenirea problemelor care mai pot aparea. „Nu se stie o cifra exacta a subventiilor, insa cu siguranta va fi una mica, pentru ca si dezastrul este unul mic, in comparatie cu alte terenuri din tara", a mai spus Troanca.
Desi Sibiul este ferit de pagubele produse de seceta, in alte judete situatia este dezastruoasa. Pentru a remedia situatia produsa de canicula si de seceta prelungita, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a organizat, ieri, o videoconferinta cu prefectii din intreaga tara. Sedinta video a fost condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Primul ministru a anuntat ca intentioneaza sa puna pe picioare un plan national anti seceta. „In prezent, nu ne aflam intr-o situatie alarmanta, pentru ca niciun bazin hidrografic nu impune luarea unor masuri de restrictii in consumul de apa potabila, pe urmatoarele doua luni. Dorim sa analizam toate aspectele leg