Romănia are unul dintre cele mai mici grade de urbanizare din Europa, in condiţiile in care anul 2008 va fi primul din istoria omenirii in care mai mult de jumătate din populaţia globului (3,3 miliarde de oameni) va locui la oraş.
Romănia are unul dintre cele mai mici grade de urbanizare din Europa, in condiţiile in care anul 2008 va fi primul din istoria omenirii in care mai mult de jumătate din populaţia globului (3,3 miliarde de oameni) va locui la oraş, reiese din datele unui raport realizat de Fondul ONU pentru populaţie (UNFPA) şi prezentat, miercuri, la Bucureşti.
ŢăRANI. Populaţia urbană a Romăniei reprezintă 55% din total, in condiţiile in care in estul Europei (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romănia, Bulgaria) acelaşi indicator are o valoare medie de 68%. Singurele state europene care au un procent mai mare de populaţie rurală sunt Albania şi ţările din fostul spaţiu iugoslav.
"Gradul de urbanizare se află in strănsă legătură cu valoarea produsului intern brut pe cap de locuitor. In Romănia PIB/locuitor reprezintă 35% din media inregistrată in UE", a declarat prof. univ. dr. Dumitru Sandu, de la Universitatea Bucureşti, prezent la conferinţa de presă prilejuită de lansarea raportului.
El a adăugat că in ţara noastră există 16 judeţe care au un grad de urbanizare redus (mai mic de 45%), nominalizănd Giurgiu (31%), Dămboviţa (31%) şi Teleorman (34%). Cel mai mare grad de urbanizare se intălneşte in Hunedoara (77%), Braşov (75%), Constanţa (71%) şi Sibiu (68%).
INAPOI LA SAT. Dumitru Sandu a atras atenţia asupra faptului că in perioada 1997-2005 Romănia s-a confruntat cu o "ciudăţenie" in fenomenul tranziţiei urbane, in acest interval inregistrăndu-se mai ales plecări de la oraş la sat. Acest "fenomen de revenire", care este un indicator al sărăciei şi al şomajului urban ridicate, a inregistrat