Ceea ce s-a intămplat la SRI nu ar fi putut avea loc fără haosul politic şi administrativ in care se află ţara. Răfuielile politice promovate de la cel mai inalt nivel dau posibilitatea apariţiei unor crize precum cea din prezent.E momentul unei analize serioase, de fond, in interiorul principalului serviciu secret al ţării. eformiştii ar trebui să aibă, in sfărşit, căştig total de cauză. Aştept decizia şi mişcările de trupe.
Serviciul Romăn de Informaţii, principalul serviciu secret al ţării, se află de luni bune intr-o criză cu efecte din cele mai nedorite. Nefiind vreun schit de maici sau un aşezămănt cultural, SRI s-a mai confruntat şi in trecut cu momente de maximă tensiune. Dar micile sau marile derapaje de la democraţie din anii â90 sau influenţele politice trebuie lăsate in urmă.
In ciuda unui statut privilegiat, de membru NATO şi UE, un spaţiu cu repere clare in materie, o bună parte din clasa politică nu inţelege mersul democratic. Implicarea serviciilor in politică, fie că e vorba de scandaluri sau de utilizarea unor documente in răfuiala dintre partide, este apanajul unei dictaturi. Pentru că cea mai mare parte din politicienii care au trăit acele vremuri nu pot renunţa la obiceiurile lor. Au in sănge amestecul de politică şi servicii secrete. Nu este mai puţin adevărat că, in timp ce se plănge de presiuni politice, care există in mod indubitabil, SRI face el insuşi o mare greşeală. Persoane din conducerea centrală sau din cea locală a SRI dau curs unor influenţe politice, prin interacţiunea uneori nefirească pe care o au cu parlamentari, oameni de-ai locului aflaţi in posturi importante la Bucureşti, lideri locali cu influenţă şi acces la banul public. Refuzul trebuie să vină ferm din interiorul instituţiei principale pentru securitatea naţională. Puterea lor e informaţia despre cineva, nu relaţia cu acesta.