Foto: Romania Libera
Cand si in ce conditii drepturile omului sunt incalcate de catre serviciile de informatii, in Romania sau in alte tari? Ce valoare mai au drepturile omului cand se invoca ratiuni de stat, interese nationale sau globale, ori lupta impotriva terorismului? Iata ce incearca sa lamureasca un "doctor in interceptari", generalul Dumitru Zamfir.
El este adjunct al directorului SRI din 1997, dar deloc strain de interceptarile telefonice si pe vremea fostei Securitati -, explicand acest lucru in cartea "Respectarea drepturilor omului in
activitatea serviciilor de informatii", recent lansata de editura RAO.
De ce o carte acum, cand nu puteti clarifica mai nimic fiindca sunteti mai-marele ascultarilor din Romania si trebuie sa respectati secretul profesional?
Ideea de la care am pornit in aceasta carte nu este ascultarea propriu-zisa. stim ca intre individ si societate exista o permanenta stare de adaptare, dar ne confruntam cu o realitate: grupuri minoritare incearca mereu sa eludeze regulile fundamentale de convietuire sociala unanim acceptate.
Indivizi care sa faca altfel decat hotararea generala sau care sa conteste regula de grup au existat dintotdeauna. Astazi acest fenomen e subsumat ideii de amenintare la siguranta - a statului, cea nationala etc.
Cei care au impus regulile au elaborat si instrumentele prin care actioneaza impotriva celor ce le contesta, instrumente juridice, de prevenire, de coercitie. E vorba de o politica a stabilitatii statului, pe care azi o servesc si serviciile secrete.
De ce politicul vrea control absolut al informatiei, inclusiv a celei obtinute prin ascultarea comunicatiilor?
Reversul medaliei contestarii sistemului e cel in care individul se simte atacat in drepturile sale, in intimitatea sa. Avem de-a face cu limitele pe care forul legislativ trebuie sa le imp