Chiar daca fostele magazine universale au fost inlocuite de mall-uri si hipermarketuri, inca stam la coada. Motivul? Nu sunt suficiente locatii pentru cumparaturi. Aceasta situatie a fost speculata deopotriva de investitori romani si straini care au in stadiu de proiect circa 90 de centre comerciale, plus alte cateva zeci in curs de finalizare.
In aceste conditii, piata locala de retail ar putea intra intr-adevar in competitie cu cele din Europa Centrala in circa cinci ani de zile. In loc sa mearga la Viena sau la Budapesta, europenii vor lua in considerare si Bucurestiul. Previziunile sunt facute de arhitectii si dezvoltatorii britanici care vor construi in urmatorii ani mai multe centre comerciale in Bucuresti si in provincie.
Daca in sectorul de retail viitorul este optimist, piata rezidentiala se afla inca intr-un stadiu incipient.
Doar jumatate din apartamentele noi anuntate vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2010. Practic, numarul de apartamente noi livrate pe piata rezidentiala a Capitalei pentru urmatorii doi ani va fi de aproximativ 10.000 de unitati, in conditiile in care pana in momentul de fata au fost anuntate proiecte care insumeaza aproximativ 22.000 de locuinte.
Pentru cei care nu-si pot achizitiona o locuinta noua din proiectele imobiliare sau nu au mai gasit pentru ca s-au vandut deja, statul a venit cu o contraoferta.
Pana la sfarsitul acestui an vor fi predate inca 4.000 de spatii locative noilor proprietari, majoritatea tineri cu varste pana in 35 de ani, pentru care aceasta este prima locuinta proprie. De fapt, statul roman este singurul din regiune care construieste case, in conditiile in care Polonia, Ungaria sau Bulgaria aloca subventii la achizitia de locuinte prin credit ipotecar.
In Bucuresti, cea mai atractiva locatie pentru proiecte rezidentiale ramane in continuare sectorul 1, care datorita su