Dovada pura de islamofobie, ofensa adusa islamului, act care justifica atentate sinucigase – cam asa judeca lumea musulmana pura si dura innobilarea, la 16 iunie, a scriitorului britanic de origine indiana Salman Rushdie, de catre regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cei mai vehementi protestatari sint islamistii pakistanezi, care s-au adunat vineri – la rugaciunea traditionala musulmana – cu miile, pentru a-si face auzite vocile. La Islamabad, vreo 300 de oameni au dat foc efigiilor suveranei britanice si portretului lui Salman Rushdie, iar Parlamentul a cerut pentru a doua oara Londrei sa retraga titlul de cavaler oferit scriitorului: „Marea Britanie trebuie sa-i retraga titlul si sa il predea pe Rushdie Pakistanului, pentru a-l pedepsi conform legii islamice“ – afirma ritos un fundamentalist pro-taliban. La Karachi (sud), peste 1.000 de persoane s-au strins in fata unei moschei scandind „Moarte lui Rushdie si Marii Britanii!“. Peste 600 de islamisti s-au adunat la o manifestatie in orasul Multan (centru), astfel de proteste avind loc concomitent si la Quetta (sud-vest) si Lahore (est).
in urma innobilarii sale, Salman Rushdie, care a implinit 60 de ani in urma cu citeva zile, va avea dreptul sa-si preceada prenumele cu titlul de Sir.
El a fost condamnat la moarte in 1989 prin fatwa (edict religios islamic) de catre defunctul ayatollah Ruhollah Khomeiny, fondatorul Republicii islamice Iran, pentru blasfemie, dupa publicarea, acum 18 ani, a romanului sau Versetele satanice. La Teheran, cu ocazia rugaciunii musulmane de vineri, Ahmad Khatami, un influent lider religios, a declarat ca fatwa este in vigoare si nu poate fi comutata, deoarece Rushdie a adus atingere sentimentelor celor aproximativ un miliard si jumatate de musulmani din intreaga lume. Mai mult, Iranul s-a grabit sa califice innobilarea drept un act de „islamofobie“. Dupa tensiun