Chapman Taylor, una dintre cele mai mari companii de arhitectura din Europa, si-a deschis recent un birou la Bucuresti, atrasa de potentialul pietei de retail, unde se afla in faza de proiectare circa 90 de proiecte de centre comerciale.
Arhitectii straini, care au activat in ultimii ani pe pietele din Europa Centrala si de Vest, au adus un suflu nou in peisajul urban, prin adoptarea si adaptarea la piata locala a unor modele deja consacrate la nivel european. In plus, dezvoltatorii sunt tentati sa isi aduca din ce in ce mai aproape echipa cu care au lucrat si in alte state, din cauza dinamicii foarte ridicate a pietei de constructii.
Daca in cazul designului imobilelor de birouri sau rezidentiale arhitectii romani au evoluat treptat, in paralel cu piata, in functie de dorintele dezvoltatorilor, pe piata de retail maturizarea designului a venit din exterior.
Unul dintre liderii europeni in materie de design al proiectelor de retail, biroul britanic de arhitectura Chapman Taylor si-a inaugurat recent biroul de la Bucuresti. Pana la sfarsitul anului Chapman Taylor vrea sa recruteze 6-8 tineri absolventi de facultate, pe care sa ii "creasca" dupa propria reteta, testata cu succes din 1959 pana astazi. Anthony Willats, cel care va conduce biroul de la Bucuresti, vine cu experienta pornirii de la zero a sediului Chapman Taylor din Praga, si cu peste zece ani de experienta acumulata la sediul central din Londra.
Cel mai important proiect al britanicilor este proiectul Baneasa Park, partea de retail si de office. Cu o forta de munca totala de circa 460 de arhitecti, din care jumatate fac parte din sediul central de la Londra, Chapman Taylor este unul dintre liderii pietei europene de arhitectura pe segmentul de retail, cu proiecte importante in state ca Germania, Franta, Spania sau Cehia. Chapman Taylor este interesata sa angajeze mai ale