Banca centrala trebuie sa atraga atentia populatiei asupra riscurilor generate de indatorarea excesiva in valuta, aceasta constituind unul dintre factorii de risc pentru economia romaneasca, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"BNR trebuie sa deschida ochii romanilor si sa le arate ca, daca se indatoreaza in valuta - in euro, franci elvetieni - si daca se intampla ceva si leul se devalorizeaza cu 10%, de exemplu, pentru o firma este mai simplu sa isi refaca cashflow-ul, dar pentru o persoana fizica este mai greu", a afirmat Negritoiu.
Totodata, acesta a aratat ca adancirea deficitului de cont curent, pe langa cresterea creditului de retail in valuta, constituie un semnal de alarma pentru economie.
"Normele cerute de banca centrala, putin prea sofisticate"
Presedintele ING Romania este de parere ca Banca Nationala a Romaniei are rolul de a analiza profilul de risc al bancilor comerciale inainte de a aviza noile norme de creditare si, totodata, are rolul de a avertiza consumatorul roman asupra riscului de supraindatorare.
ING Bank Romania are statutul de sucursala a ING Bank NV Amsterdam si nu are nevoie de validarea normelor de catre banca centrala, deoarece activitatea sa este supravegheata de banca centrala din Olanda.
"Nu am depus un set de norme la BNR, intrucat noi folosim normele bancii-mama, impuse la randul lor de banca centrala a Olandei. Consideram ca aceste norme au un grad inalt de prudentialitate. Sunt de parere ca normele cerute de banca centrala a Romaniei sunt putin prea sofisticate", a spus Negritoiu.
Trebuie avuta in vedere o corectie a leului
Facand referire la cursul de schimb, directorul general al ING Bank a opinat ca aprecierea monedei nationale nu poate continua astfel, leul fiind supraevaluat.
"Am vazut o serie de analize si trebuie