Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a prezentat ieri rapoartele de monitorizare a reformelor din Romania si Bulgaria. Desi critice, rapoartele nu recomanda activarea clauzei de salvgardare, dar solicita continuarea monitorizarii pentru cel putin un an, semn de neincredere in angajamentul pentru reforma al guvernantilor.
In conferinta de presa sustinuta ieri la Bruxelles, vicepresedintele CE, Franco Frattini, a dezmintit afirmatiile aparute in presa europeana din ultimele zile precizand ca rapoartele de monitorizare nu reprezinta "exercitii de acuzare" a celor doua tari, ci documente "echilibrate si oneste".
Raportul apreciaza "angajamentul si capacitatea DNA de a investiga cazuri de inalta coruptie", iar "intervalele de timp in care DNA realizeaza si incheie investigatiile continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism". Aprecierile sunt insa negative la adresa Curtilor ale caror sentinte "nu reusesc sa aiba efect de descurajare" a coruptiei si care dovedesc ca judecatorii "nu inteleg rolul esential pe care il au in efortul de combatere a coruptiei". Raportul avertizeaza, totodata, impotriva "demiterilor si revocarilor premature ale unor oficiali aflati in pozitii-cheie pentru reforma" si precizeaza ca "numarul schimbarilor de personal din ultimele luni nu este unul datator de asigurari". Cazul tentativei de demitere a procurorului Doru Tulus este si el amintit, desi numele nu este pronuntat.
O alta critica serioasa priveste posibilele conflicte de interese din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar si suspendarea cazurilor de inalta coruptie pe motiv de neconstitutionalitate, trimitere clara la Curtea Constitutionala.
Comisia recomanda Romaniei sa finalizeze adoptarea noului Cod de procedura civila, sa continue procesul de adoptare a noului Cod de procedura penala si sa consolidez