Doi colonei SRI vor fi reincadrati pe functiile avute anterior si vor primi, retroactiv, salariile restante, a decis in aceasta saptamana Curtea de Apel Cluj, care a admis astfel cererile formulate de Ioan Handrea si Ioan Gabrian.
Nemultumiti de sentintele pronuntate, avocatii SRI au facut recurs la Inalta Curte de Justitie si Casatie de la Bucuresti. Abia dupa ce instanta suprema se va pronunta in aceasta chestiune, cei doi ofiteri vor putea cere sa fie reincadrati.
Securisti antidisidenti
Colonelul Ioan Handrea, fost adjunct al sefului SRI Cluj, si lt.-col. Ioan Gabrian, fostul sef al Directiei de Protectie Interna din SRI Cluj, au fost trecuti in rezerva in 31 octombrie 2006, prin ordine semnate de Florian Coldea, adjunct al sefului SRI, George Maior.
La dosar exista un document emis de SRI in care se arata ca trecerea in rezerva s-a facut ca urmare a hotararii Consiliului Director al SRI din data de 18 august 2006, prin care s-a dispus trecerea in rezerva, cu prioritate, a ofiterilor care „au lucrat pe probleme de munca aferente Directiilor I si VI”.
Directia I se ocupa cu informatiile interne si ii avea in vizor pe toti disidentii regimului Ceausescu, in timp ce Directia a VI-a se ocupa de cercetarea penala a acestora.
Decizia de trecere in rezerva i-a nemultumit pe cei doi ofiteri de la SRI Cluj care au atacat ordinele la Curtea de Apel Cluj. In timpul procesului, colonelul Handrea a sustinut ca ordinul de trecere in rezerva este nelegal si neintemeiat, „fiind bazat doar pe considerente de natura politica”.
Le-a fost incalcat dreptul la munca
In plus, ne-a declarat avocatul Ioan Florian, cel care i-a aparat pe cei doi colonei, unica proba depusa de SRI la dosar a fost o copie dupa un articol aparut in „Romania libera” in care apar numele mai multor ofiteri care au activ