Prefectura Olt a transmis adrese oficiale tuturor primăriilor din judeţ în legătură cu măsurile ce trebuie luate urgent pentru diminuarea efectelor secetei care se instalează pe zi ce trece, precum şi pentru protejarea populaţiei în privinţa calităţii apei.
Prefectul Octavian Popescu le-a solicitat edililor să identifice fântânile publice şi să solicite Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) efectuarea analizelor apei. În urma acestei acţiuni, fântânile ar trebui inscripţionate astfel încât populaţia să ştie dacă apa lor este potabilă sau nu. Până ieri, ASP nu înregistrase nici o solicitare în acest sens din partea autorităţilor locale. În prezent, nu se cunosc fântânile publice utilizabile, tot ce se ştie este faptul că, în general, apa din aceste surse nu este potabilă. Situaţia este deosebit de gravă, atrage atenţia Marinela Madan, directoarea adjunctă a ASP, cu precădere pe fondul secetei, pentru că scăderea nivelului apei în sursele de alimentare creşte concentraţia poluanţilor chimici şi bacteriologici. „Din păcate, până la această dată (27 iunie - n.r.) nu am primit nici o solicitare din partea autorităţilor publice locale. Nici una. Din proprie iniţiativă am analizat apa din 18 fântâni din zona Caracal şi numai trei probe au ieşit bune. Nu înţelegem această indiferenţă a edililor locali faţă de starea de sănătate a populaţiei. Scăderea nivelului apei măreşte gradul de concentraţie a elementelor poluante. Se pare că primarii, în loc să ia măsuri pentru protejarea populaţiei, aşteaptă ca autorităţile să le aducă cisterne cu apă potabilă“, a declarat Marinela Madan.
Pericol de îmbolnăvire
Apa din pânza freatică de mică adâncime este contaminată atât cu microbi, cât şi chimic, ştiut fiind faptul că solul este saturat de îngrăşămintele chimice folosite în agricultură. Nivelul nitraţilor din sol şi apă depăşeşte limitele admise, iar