Valul de caldura care s-a abatut la inceputul saptaminii peste Romania a cauzat cresterea temperaturilor peste pragul de 40 de grade. Spre deosebire de alte judete, insa, in ceea ce priveste Clujul, problema nu este atit seceta, cit canicula.
Nu apa e problema
In ceea ce priveste rezervele de apa, cetatenii de pe raza judetului nostru pot sta mult mai linistiti decit romanii din alte parti ale tari i, desi statisticile indica faptul ca nivelul apei in judet se situeaza sub mediile multi-anuale pe aceleasi luni ale anilor trecuti.
In acelasi timp, desi cotele scazute ale apelor au cauzat o scadere cu pina la 75-80% a productiei de energie electrica comparativ cu alti ani, conform oficialitatilor, nu exista motive de alarmare.
In judetul Cluj, in ceea ce priveste temperaturile, acestea nu au depasit 37 de grade Celsius 3 zile consecutiv, dupa cum nici gradul de umiditate din aer nu a trecut pragul de 80 de unitati, exceptie facind doar Dejul, unde alaltaieri, in jurul orei 11, au fost depasite cotele de alarmare.
Rezidenti impotriva caniculei
Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica, Nicolae Deleanu, a confirmat ieri pentru monitorul cresterea semnificativa a cazurilor de hipertermie, serviciul de Ambulanta si personalul medical fiind suprasolicitate.
„Desi Clujul nu se situeaza in aria de temperaturi foarte ridicate, am avut in medie cam zece oameni pe zi care au sunat la Ambulanta din cauza caniculei“, a spus acesta.
Problema e prezentata in termeni mai dramatici de catre directoarea Serviciului de Ambulanta, Carmen Diaconescu, care a declarat, tot ieri, ca serviciul pe care il conduce are de-a face cu peste 200 de apeluri in interval de o zi: „Sintem pur si simplu depasiti de situatie! Cu toate ca personalul de care dispunem nu e suficient, acei medici lucreaza pe t