Foto: Gandul
Locuintele care se construiesc in Romania si, in special, in Capitala, se vand ca painea calda, insa nu catre romani, ci de straini. Potrivit datelor furnizate de analistii companiei de consultanta imobiliara Colliers, aproape jumatate dintre locuintele nou construite sunt cumparate de catre investitori, restul fiind achizitionate de persoane fizice, in scopuri locative.
Si la capitolul constructii de locuinte, strainii detin suprematia, nu mai putin de 80% dintre dezvoltatorii ansamblurilor noi fiind din Israel, recent intrand puternic pe piata locala si firmele spaniole.
De altfel, investitorii evrei au monopolizat si investitiile in spatiile comerciale, dezvoltand 27% dintre proiectele derulate in Romania in acest moment. In ce-i priveste pe cumparatori, investitorii de peste Ocean au simtit potentialul pietei imobiliare din Romania, astfel incat cumpara sute de apartamente.
„Dintre investitori, cei locali cumpara 2-5 apartamente, oamenii de afaceri straini din Grecia, Spania achizitioneaza cate 15-20 unitati, iar investitorii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Israel prefera sa cumpere pachete mari, de cateva sute de locuinte”, sustin analistii Colliers.
Preturile vor creste in continuare
Pretul de vanzare al apartamentelor din Bucuresti a ajuns la 1.000-2.200 euro pe metrul patrat construit, atat in cazul constructiilor noi, cat si al celor vechi, in conditiile in care pretul de constructie este estimat de Colliers la 1.020 euro/mp.
Datele Colliers arata ca, in primele sase luni ale anului, au fost vandute 3.000 de locuinte din complexurile rezidentiale noi si 4.000 de apartamente in imobilele vechi.
Integral in Gandul Foto: Gandul
Locuintele care se construiesc in Romania si, in special, in Capitala, se vand ca painea calda, insa nu catre romani, ci de s