Bujor Nedelcovici si-a lansat la Bookfest al patrulea volum din Opere complete (Somnul vamesului), serie oferita cititorilor de Editura Allfa. Bujor Nedelcovici a fost romancierul pe care Ceausescu il criticase personal, in Conferinta PCR de la Mangalia, din 1983. Tot Bujor Nedelcovici este scriitorul care a declansat un mic seism dupa ce prezentase dosarul sau de Securitate in volumul Un tigru de hirtie. Eu, Nica si Securitatea – Editura All, 2003. Ce fel de scriitor este Bujor Nedelcovici? Si de ce i s-a dus buhul ca nu iarta nimic, ca e necrutator cu prietenii? in iulie, Bujor Nedelcovici este invitat de Fundatia Academia Civica la Scoala de Vara de la Sighet, unde va vorbi despre dosarul sau de la Securitate de urmarire informativa si despre cum influenteaza trecutul actiunile noastre din prezent. Acute subiecte si intrebari pentru a-l invita pe Bujor Nedelcovici in redactia revistei Observator cultural, loc unde am realizat interviul.
Ceausescu a criticat, in 1983, la conferinta de la Mangalia, un film al lui Dan Pita, Faleze de nisip, facut dupa un roman scris de dvs. – Zile de nisip. As vrea sa va reamintiti acel moment. Unde erati atunci, cum ati aflat de acea critica?
Filmul avusese premiera in urma cu doi ani. A ramas pe ecrane trei sau patru zile. Cind am vazut afisul, la Scala, mi-am zis ca merita sa traiesc in Romania. Eu tocmai ma intorsesem de la fratele meu din Elvetia. Am fost foarte bucuros ca, dupa multe eforturi si multe luni de asteptare, vedeam, in sfirsit, filmul. Numai ca, dupa trei sau patru zile, filmul a fost retras, afisele au disparut. Am fost socat. Nimeni nu stia de ce a fost retras filmul; am facut memorii, insa nimeni nu mi-a dat nici un raspuns. Conferinta de la Mangalia m-a lamurit: Ceausescu, personal, interzisese filmul. Ceausescu vedea filmele romanesti. De altfel, marii dictatori intotdeauna au gasit o defular