Printr-o sentinta data de Sectia Comerciala si Contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost catalogata ca fiind legala una dintre cele mai mari fraude funciare din istoria postdecembrista a Romaniei: "Afacerea Agroind".
Afacerea a constat in insusirea de catre o mana de fosti activisti de partid a 1.365 hectare de teren agricol din fosta gospodarie a PCR Vrancea.
Horia Furtuna impreuna cu mai multe persoane au fost declarati proprietari pe 1.156,72 hectare de teren agricol din cele 1.365 "privatizate printr-un program-pilot", inca de la inceputul anilor ’90. La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, Curtea de Apel Galati a dat o hotarare definitiva, dar nu si irevocabila, prin care privatizarea averii fostului PCR a fost declarata ilegala si, ca atare, a fost anulata. Decizia definitiva a CAG a durat circa 7 luni de zile.
"Romania libera" a consemnat de-a lungul timpului nenumaratele manevre comise de justitia vranceana prin care averea fostului PCR din Vrancea a incaput pe mainile conservatorului de-acum Horia Furtuna si ale prietenilor sai. Horia Furtuna este un vechi activist al PCR, fiind, pe rand, director de IAS la Cotesti, director de trust IAS Vrancea si deputat in MAN pana in decembrie 1989.
Dupa decizia din noiembrie a CAG, cele 1.365 hectare de teren agricol, cu o valoare de piata de peste 250 milioane de euro, trecute fraudulos in patrimoniul Agroind, erau pe cale sa se intoarca la ADS si la fostii proprietari.
Avocatul ADS, Vasile Lupu, a precizat ca va sesiza CSM-ul si va face plangeri penale pentru abuz in serviciu impotriva procurorilor Tomita Craciun, fostul sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, Ion Lefter, fost si actual sef al Parchetului Vrancea, si impotriva lui Ion Popescu, cel care a instrumentat "Afacerea Agroind". Cei trei au dat sau au confirmat solutii de NUP pentru to