Joi 21 iunie 2007, sub auspiciile Ministerului Culturii si Cultelor si bucurandu-se de Inaltul Patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene pentru Romania, a fost inaugurata noua expunere permanenta a Galeriei de Arta Europeana a Muzeului National de Arta al Romaniei.
O intreprindere dificila, dupa ce 19 dintre capodoperele expuse anterior au fost retrocedate Muzeului National Brukenthal din Sibiu. Muzeografi, restauratori si conservatori au reconsiderat cu inteligenta valorile existente in depozite si le-au pregatit pentru o noua confruntare cu publicul.
Parcursul expozitional a fost restructurat, pastrandu-se insa vechea distributie pe scoli, cronologica, de-a lungul a 13 sali. Nucleul de baza al expunerii se articuleaza in jurul colectiei regelui Carol I, la care s-au adaugat fondurile unor institutii de stat si particulare bucurestene desfiintate in perioada 1948-1950 (Muzeul Toma Stelian, Pinacoteca Municipiului, Muzeul Simu, Muzeul Saint-Georges, Eforia spitalelor civile, Banca Nationala, Ateneul Roman etc.). Lucrari aflate intr-o stare critica de conservare au fost supuse unui amplu proces de restaurare, devenind acum accesibile, dupa o lunga perioada de absenta. Un detaliu inedit, ce pune in lumina o minutioasa investigatie de cercetare in arhive si totodata o problema de optiune asupra statutului unei capodopere, il reprezinta restaurarea lucrarii lui Lucas Cranach cel Batran (1472-1553), Venus si amor, unde s-a constatat ca draperia albastra ce acoperea trupul zeitei era o adaugire tarzie la care s-a renuntat, pictura castigand astfel in autenticitate.
In cadrul Galeriei de Arta Europeana exista un spatiu destinat expozitiilor temporare de arta grafica, unde din trei in trei luni sunt scoase din cartoane, sub forma unor prezentari tematice sau monografice, desene si gravuri apartinand marilor maestri ai scolilor europene. Cu ocazia d