Anul trecut a adus Romaniei cel mai rapid ritm de crestere a numarului de proiecte de investitii straine directe atrase din Europa si un nivel record de investitii straine, 11,4 mld. dolari (9,1 mld. euro), dar, odata cu finalizarea privatizarilor, trendul s-ar putea inversa, potrivit analistilor Ernst&Young si Economist Inteligence Unit (EIU).
Potrivit studiului European Investment Monitor realizat de compania Ernst&Young (E&Y), numarul de proiecte de investitii straine anuntate anul trecut in Romania a urcat cu 63% fata de 2005, de la 86, la 140.
In ciuda acestei evolutii spectaculoase, Romania se situeaza pe locul sapte in topul european al destinatiilor preferate de investitorii straini. Primele locuri sunt ocupate de Marea Britanie, cu 686 de proiecte, Franta - 565 si Germania, 286 de proiecte. De altfel, primele doua clasate cumuleaza aproape 36% din numarul total de proiecte de investitii straine din Europa, in timp ce proiectele atrase de Romania reprezinta numai 4%.
Studiul E&Y mai arata ca ponderea cea mai mare in totalul proiectelor straine atrase de Romania, respectiv 59%, o au cele derulate in domeniul industrial. Autorii noteaza insa si faptul ca Romania a fost una dintre destinatiile preferate de investitorii din domeniul automotive, cele 22 de proiecte atrase reprezentand aproape 10% din totalul proiectelor din acest domeniu.
Principala tara furnizoare de investitii straine a fost anul trecut Germania, aceasta detinand 21% din totalul proiectelor.
Derularea acestor proiecte de investitii a insemnat si crearea in 2006 a aproape 14.000 de noi locuri de munca pentru romani, media pe proiect fiind de 191 de angajati.
"Investitiile straine realizate anul trecut in Europa au determinat crearea unui numar record de locuri de munca, respectiv 211.373, in crestere cu 8,3% fata de 2005. Polonia ramane cel mai mare creator de