Nu stiu daca problema celor 1.000 de hectare luate judetului Braila si date municipiului Galati va fi rezolvata prea curind. Nici nu stiu cum va fi ea rezolvata si de catre cine. Asa-numitul Cartier Siret va continua insa sa creeze discutii, sa duca la dispute, sa trezeasca orgolii, sa puna in miscare fel de fel de ambitii - unele chiar prostesti, sa aduca in balanta interese economice, care mai de care mai partizane... Dar cinci lucruri sint clare in toata aceasta poveste.
In primul rind, transferul celor 1.000 de hectare s-a facut ilegal, cu incalcarea unor legi vitale, plecind de la cea privind impartirea administrativ-teritoriala a tarii, pina la cele privind dreptul de proprietate.
In al doilea rind, nu s-a actionat la timp pentru remedierea prejudiciului adus judetului Braila, toti factorii responsabili de la acea vreme nefacind nimic in acest sens, iar cind s-a intreprins ceva pe aceasta tema, s-a facut cum nu trebuie.
Apoi, este clar ca nu exista nici un fel de colaborare intre cele doua administratii implicate si nici vointa pentru a se face ceva in acest sens. Fara a spune cine sint mai vinovati decit ceilalti, e cert ca nici oficialii galateni, si nici cei braileni nu pot sau nu vor sa gaseasca o solutie constructiva pe care, mai ales, sa o si puna in practica.
Al patrulea lucru clar in tot acest conflict este ca doar justitia mai poate face ordine in aceasta situatie. E tot mai evident ca numai niste instante de judecata mai pot rezolva acum toate actualele dispute pe tema celor 1.000 de hectare, deoarece, oricum, oricit si despre orice ar vorbi unii si altii, totul se bazeaza pe niste legi care trebuie aplicate.
Al cincilea lucru cert si cel mai important de altfel este ca, de la hotarirea aceea de guvern, prin care se transferau cele 1.000 de hectare, au trecut nu mai putin de CINCI ANI, timp in car