Orasele sunt adesea personaje de roman. Uneori nu conteaza tara. Si nici numarul paginii. Caci in China poti sa descoperi un "val pictat", iar in Argentina o "fervoare" aparte. Roma se zbate inca intre "agonie si extaz". Pe c
Valul pictat al Hong Kong-ului
Este greu si acum in Hong Kong. In special pentru cei care nu-i cunosc cultura si istoria. Sau macar traditiile. China a fost si este tara ceremoniilor si a etichetei. Salutul chinezesc este arhicunoscut peste tot in lume. Aceasta traditie dateaza de mai bine de 2.000 de ani. O alta dovada de curtoazie sunt cadourile. Este mai mult decat binevenit un dar cu ocazia unui festival, a unei nunti, a unei zile de nastere sau, pur si simplu cu ocazia unei vizite.
De cele mai multe ori, vizitatorii sunt uimiti sa descopere cat de moderna este China, si asta datorita exploziei de constructii care au adus turismul la standarde occidentale aproape peste noapte.
Astazi, poti face turul Chinei in cele mai sigure conditii (rata criminalitatii este extrem de mica), te poti caza la hoteluri de 5 stele, poti savura delicii traditionale, poti face cumparaturi in magazinele moderne ale designerilor sau poti explora piete vechi de sute de ani.
Hong Kong are toate caracteristicile unei metropole aglomerate - smog, 6,8 milioane de oameni grabiti si o nevoie bolnava de zgomot. Cu toate acestea, aici gasesti si liniste, mai ales in colturile tacute ale templelor sau parcurilor, care sunt adevarate oaze de frumusete.
Dar China nu a fost mereu cosmopolita si moderna. Iar William Somerset Maugham a surprins-o, in cartea sa, "Valul Pictat", veche, asediata de coloniile britanice. Insa la fel de frumoasa si de idilica.
Numai potrivita pentru povestea de dragoste dintre Walter si Kitty. Romanul lui Maugham, desi pare, la prima vedere, un clasic roman de dragoste, te uimeste prin ap