Bryane Michael, fost economist la Banca Mondială, actual profesor la Oxford, a realizat o analiză pentru Jurnalul Naţional, in care a descris infloritoarea industrie anticorupţie, interesele care au "căpuşat" multe dintre programele finanţate de donatori internaţionali precum Banca Mondială, OECD sau Uniunea Europeană in statele in dezvoltare şi a radiografiat cazul Romăniei.
O industrie de miliarde de dolari pe plan mondial şi pentru care Romănia este una dintre cele mai interesante "pieţe de desfacere". Nu este vorba nici de IT şi nici de gadgeturi, ci despre anticorupţie, termen pe care romănii il asociază incă cu o luptă, in timp ce străinii il văd ca pe o afacere infloritoare. O "industrie" care, din punctul de vedere al profesorului Bryane Michael de la Oxford, va fi din ce in ce mai interesată de Romănia, pentru că nivelul corupţiei va continua să crească.
Anticorupţia este o industrie extrem de profitabilă, iar "actorii" săi cei mai puternici (organizaţiile internaţionale gen Banca Mondială, OECD, dar şi Uniunea Europeană, guvernele naţionale etc.) nu sunt intotdeauna dornici cu adevărat să rezolve problema căt să creeze impresia că fac ceva. Sunt doar căteva dintre aserţiunile pe care Bryane Michael, fost economist la Banca Mondială, iar in prezent expert in cadrul proiectului EUBAM (Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră in Moldova şi Ucraina) şi predănd la Oxford, ni le-a impărtăşit intr-un interviu pentru Jurnalul Naţional. Profesorul Michael a realizat o incizie in industria anticorupţie, ne-a descris motivele care conduc la majoritatea eşecurilor programelor finanţate (cu bani grei) de donatorii internaţionali dar şi motivele pentru care foarte multe agenţii centrale de genul Agenţiei Naţionale de Integritate au eşuat, şi a realizat un studiu de caz pe Romănia. Toate ideile sale sunt susţinute cu exemple c