Ministrul Justitiei este autorul unui gest unicat in analele Uniunii Europene: este primul demnitar dintr-o tara supusa unei forme de monitorizare care cere Bruxelles-ului sa elimine dintr-un raport o apreciere pozitiva.
Negru pe alb, Tudor Chiuariu a solicitat Comisiei Europene scoaterea din raportul publicat saptamina aceasta a urmatoarei fraze: „Ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul directiei“.
Tudor Chiuariu nu e chiar atit de tinar incit sa nu stie ca, de un deceniu si jumatate, toata suflarea Romaniei soarbe an de an, cu nesat, fiecare vorbulita „de bine“ care ne e atribuita in rapoartele diferitelor institutii care ne-au tot controlat: Consiliul Europei, Comisia Europeana, Banca Mondiala, FMI si cite si mai cite.
Iar politicieni in foame de imagine au creat o adevarata industrie din exploatarea politica a acestor gesturi de bunavointa, chiar si atunci cind acestea erau mai degraba nesemnificative. Si vine acum tinarul nostru de la Iasi care cere comisarilor sa renunte la una din putinele aprecieri realmente superlative de care s-a bucurat vreodata Romania. La inceput nu mi-a venit a crede.
Dupa care am incercat sa gasesc posibile explicatii, plecind de la singurele ipoteze de lucru disponibile: ministrul e fie timpit, fie ticalos, fie extraordinar de inteligent.
Timpit. Daca e timpit, asta e: avem ghinion, nu prea e nimic de comentat.
Ticalos. Chiuariu isi justifica cererea de eliminare a aprecierii favorabile DNA prin aceea ca e redundanta. Intr-adevar, paragraful precedent e la fel de laudativ, dar spunea altceva. Un alt argument e acela ca autoritatile romane „au dubii asupra calificativului de inalt profesionalism“ pe care Comisia l-a atribuit DNA.