In urma cu doua saptamani, la Muzeul National Cotroceni s-a deschis o expozitie intitulata "Bucurestii de altadata", care aduna carti postale (si timbre) de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la jumatatea secolului al XX-lea. Va putea fi vazuta pana la jumatatea lunii iulie.
Cartea postala a avut epoca ei de glorie, asa cum s-a intamplat cu presa pentru tiparituri, cu linotipul si cu multe alte unelte care au ajutat la comunicarea dintre oameni. A aparut la Viena, la 1 octombrie 1869, dupa ce un neamt avusese, cativa ani mai devreme, ideea corespondentei deschise, pe o foaie de carton, adica fara plic. Locul rezervat corespondentei propriu-zise era verso-ul foii de carton.
Foarte curand, pe prima fata a cartii postale s-au imprimat desene, iar din 1890 au aparut si fotografii, mai rare la inceput, din ratiuni tehnice. Din 1900 pana la sfarsitul primului razboi mondial a fost epoca de glorie a cartii postale ilustrate, care nu mai era doar un mod de comunicare, ci si unul de informare. Intr-o vreme in care televiziunea nu aparuse, mijloacele de comunicare erau reduse, muzeele erau putine si cu vizitatori la fel de putini, cand calatoriile se limitau la afaceri, nu la cunoastere, cartea postala a avut un formidabil rol educativ si de cunoastere. Asa se explica numarul impresionant de exemplare care circulau, inclusiv in spatiul romanesc.
Cartile postale abordeaza cele mai diverse teme: peisaje, fauna si flora, imagini din orase, de la sarbatori nationale si sarbatori religioase, diferite evenimente ale vietii cotidiene, costume populare, monumente, personaje istorice, membri ai Casei Regale etc. etc. Ele au reusit sa faca vizibile locuri, fapte, evenimente care altfel ar fi ramas la marginea vremurilor, dar si chipuri de personalitati care au facut istorie si pe care marea masa de oameni ii putea astfel simti mai aproape. Imagini ale unor ta