În ultimii 5 ani numărul cabinetelor de psihologie s-a înmulţit de 20 de ori; psihologi acreditaţi sau terapeuţi neconvenţionali sunt în concurenţă în a-şi atrage clienţi cu probleme În ultimii 5 ani numărul cabinetelor de psihologie s-a înmulţit de 20 de ori; psihologi acreditaţi sau terapeuţi neconvenţionali sunt în concurenţă în a-şi atrage clienţi cu probleme psihice. Si deşi suntem pe primele locuri în toate clasamentele oficiale din domeniu, dintre alcoolici, stresaţi, divorţaţi, drogaţi, persoane cu fobii la praf, lumină sau computere, cu mania conspiraţiilor sau a grandorii, nu toţi ajung să-şi recunoască problemele sau au bani de psiholog.
Terapiile pot lua orice formă, de la yoga, la masaj, hipnoterapie sau reiki. Totuşi, pentru a-şi deschide un cabinet oficial de psihoterapie psihologii trebuie să aibă o formare in psihoterapie, făcută cu una dintre organizaţiile membre FRP - Federaţia Română de Psihoterapie şi apoi să obţină un drept de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor. Există şi trepte ierarhice: psihoterapeut practicant, specialist, principal. Dar, fiind vorba de o profesie liberală, asta nu contează prea mult. Câştigă clienţi clinicile mari, care inspiră încredere, şi psihologii specializaţi în anumite domenii, ca psihanaliza, psihoterapia experenţială sau terapia prin analiză tranzacţională, ori axaţi pe problemele cele mai frecvente cum ar fi depresiile sau dependenţele.
"Psihoterapie online"
Există cel puţin 20 de site-uri româneşti specializate pe psihologie; pe forum "pacienţii" pun psihoterapeutului întrebări şi primesc răspunsuri. E vorba de cei care cred că nu au o problemă atât de gravă încât să meargă direct la cabinet, nu au curaj sau bani sau vor să găsească terapeutul sau cabinetul potrivit. Despre acest domeniu al psihologiei online psihologul Ionel Stănucă crede că "Până acum câţiva ani, ev