Arheologii clujeni si-au incheiat lucrarile pe santierul de pe Bulevardul Eroilor, nr. 21, unde au descoperit numeroase piese care sint unicate in Romania.
Etape importante din istoria Clujului
Sapaturile de pe Bulevardul Eroilor, nr. 21, i-au tinut in priza pe specialistii de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) si Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj de-a lungul a 5 saptamini. „Conform asteptarilor, vestigiile descoperite sint numeroase si valoroase.
S-au gasit chiar urme de locuire din neolitic, insa cele mai numeroase si reprezentative dovezi istorice sint de ev mediu“, precizeaza reprezentantii institutiei. Pe linga acestea, mai sint prezente dovezi concludente din urmatoarele etape de dezvoltare a Clujului, pina in secolul XIX. De asemenea, concluziile elaborate de echipa coordonata de dr. Viorica Rusu-Bolindet si dr.
Adrian Andrei Rusu arata ca majoritatea pieselor descoperite sint unicate in Romania.
Fintini vechi de secole la magazinul Ferari
In spatiul unde pina nu demult functiona magazinul Ferari au fost gasite urme de locuire din neolitic, apartinind grupului cultural de locuire Iclod. Desi se crede ca orasul roman Napoca nu se intindea pina acolo, a fost gasit un cap de leu funerar roman deasupra unei usi de pivnita. Cele mai multe obiecte provin, insa, din evul mediu.
A fost gasita o fintina in care fusesera aruncate monede, cahle-oala, un mojar de piatra, o ghiulea de tun, o colectie din vase de sticla sau un instrument cu miner de lemn, estimate a proveni din anul 1450. A mai fost gasita o fintina din lemn si o alta din perioada Renasterii. Se preconizeaza atit o expozitie la toamna, la MNIT, cit si amenajarea unei vitrine in respectivul spatiu. Arheologii clujeni si-au incheiat lucrarile pe santierul de pe Bulevardul Eroilor, nr. 21, unde au descop