Aproape fiecare bărbat a avut sau va avea măcar o dată în viaţă o problemă cu erecţia. Potrivit unui studiu realizat în 2006, 3% dintre bărbaţii cu vârste între 15 şi 25 de ani au probleme cu erecţia. În acelaşi timp, 10% dintre bărbaţii până la 35 de ani şi 22% dintre cei care se apropie de vârsta de 50 de ani au o astfel de problemă.
Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, şef al Secţiei de Urologie a Spitalului Dimitrie Gerota şi preşedinte al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR), spune că “disfuncţiile erectile sunt de două tipuri. La tineri, disfuncţia apare în urma unor probleme psihologice, în timp ce la adulţi aceasta apare în urma unei stări de boală provocată de un stil de viaţă dezorganizat.
Disfuncţiile erectile la bărbatul adult pot fi provocate de diabetul zaharat, de obezitate, de bolile cardiovasculare şi de tratamentele specifice sau de afecţiunile psihice. Şi bărbaţii care fumează excesiv sau au consumat mai mult de jumătate de litru de alcool pe săptămână în timpul vieţii pot avea probleme cu erecţia”. Medicul a adăugat că disfuncţiile erectile apar şi la bărbaţii care suferă de hepatită cronică sau de insuficienţă hormonală
“Erecţia este un marker al stării de sănătate a individului. De aceea, atunci când un bărbat constată că are o problemă de erecţie trebuie să consulte imediat medicul. De multe ori, la un astfel de control se descoperă că pacientul suferă de o boală la fel de gravă, cum ar fi diabetul sau hepatita.
Persoana care suferă o disfuncţie erectilă nu trebuie să se închidă în sine, ci trebuie să ştie că, dacă va urma un tratament cât mai repede posibil, şansele de îmbunătăţire a performanţelor sexuale vor fi mult mai mari. Dacă nu se tratează la timp afecţiunea poate rămâne permanentă”, a mai adăugat medicul.
Prof. Dr. Calomfirescu a spus că în tratarea acestei afecţiuni partenera are un rol