In aceasta vara s-a petrecut deja a doua etapa a unui fenomen mai putin prezent in viata noastra culturala si anume aparitia unei importante formatii camerale internationale in rezidenta la Ateneul Roman, unde sustine o serie de patru concerte si tot atatea cursuri de maiestrie de-a lungul anului 2007.
Acest ambitios program de rezidenta este initiat in cadrul parteneriatului dintre Institutul Cultural Roman si Filarmonica "George Enescu", protagonist fiind Cvartetul Belcea, nu intamplator condus de o romanca, violonista Corina Belcea. Cele patru sesiuni de masterclass au ca dedicatare trei cvartete de tineri muzicieni romani, selectate in urma unui concurs la inceputul anului 2007, concertul final din luna decembrie urmand sa se bucure si de participarea acestora.
Infiintat in 1994, in perioada in care membrii sai (Corina Belcea-Fisher, Laura Samuel, Krzysztof Chorzelski si Antoine Lederlin) erau studenti la Royal College of Music din Londra, cvartetul Belcea a avut sansa sa se pregateasca cu cvartetele Chilingirian, Simon Rowland-Jones, dar mai ales Amadeus si Alban Berg. Au urmat mari premii obtinute la competitiile internationale de gen de la Osaka si Bordeaux, Premiul pentru Muzica de Camera in 2001 si 2003, decernat de Societatea Regala Filarmonica Britanica. Repertoriul lor, cuprinzand creatii de Brahms, Schubert, Britten, Mozart, Mahler, Faure, Bartok este inregistrat in mare parte pe CD. De altfel, Cvartetul Belcea are contract de exclusivitate cu casa de discuri EMI, fiind castigatorul Gramophone Award in 2001. Au sustinut concerte la European Concert Hall si BBC, in Marea Britanie, si realizeaza permanent turnee de la Helsinki la Tokio, de la Zurich la Wellington, in Noua Zeelanda si la Perth, in Australia.
Cvartetul Belcea a evoluat prima data in Romania anul trecut, cand a prezentat un ambitios program de cvartete de Bartok, conc