Patru camere de supraveghere au fost amplasate pe tronsonul Cluj - Turda, pentru a surprinde masinile ce depasesc viteza legala. Firma investitoare a luat, insa, proiectul fara licitatie si este in atentia Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.
3.000 de masini pe zi depasesc viteza legala
De citeva zile, s-au dat in functiune primele camere de supraveghere pe DN1, pe tronsonul Cluj-Napoca - Turda. Sistemul inregistreaza in timp real fiecare masina din trafic ce depaseste limita legala de viteza, 24 de ore din 24. Informatiile sint transmise prin sistem wireless la un dispecerat aflat in cladirea Politiei Rutiere.
Dispecerii care centralizeaza datele spun ca o singura camera de supraveghere capteaza pe ora aproximativ 200 de masini care depasesc limita legala de viteza. Sau, altfel spus, 3.000 de masini sint depistate de camerele amplasate in localitatile Martinesti, Tureni si Copaceni in intervalul de 8 ore in care functioneaza dispeceratul.
Politistii trimit o invitatie posesorului masinii care a fost identificata, iar in termen de 5 zile de la primire acesta trebuie sa se prezinte pentru a declara cine a condus in acel moment masina, dupa care se elibereaza un proces verbal, trimis la adresa conducatorului care nu a respectat legislatia rutiera.
Potrivit sefului Serviciului de Politie Rutiera Cluj, comisarul Alexandru Muresan, se intentioneaza ca, pe viitor, sa se amplaseze 26 de camere de supraveghere pe acest tronson, urmind ca proiectul sa se extinda si in municipiul Cluj-Napoca. Oficialii rutieri spun ca s-a ales aceasta portiune din DN1 deoarece aici s-au inregistrat numeroase accidente de circulatie foarte grave.
„Numai in ultimii 2 ani s-au inregistrat 40 de accidente grave, soldate cu 28 de morti si 30 de raniti“, sustine comisarul Muresan.
F