Fenomenul Harry Potter se apropie de finalFoto: AP
Un deceniu in lumea lui Harry Potter, un deceniu de vrajitorii, lighioane fantastice si afaceri incredibile. Pe data de 30 iunie 1997, scriitoarea J. K. Rowling publica primul volum din seria Harry Potter, carte ce fascineaza milioane de oameni de pe tot globul si care a devenit o industrie in sine.
De la lansarea primului volum, "Harry Potter si piatra filozofala", cartile au castigat o imensa popularitate si un succes comercial pe toate meridianele, batand orice record in materie de literatura pentru copii. Primele sase volume (intreaga serie va avea sapte volume) s-au vandut in peste 325 milioane copii si au fost traduse in peste 63 de limbi.
A saptea si ultima carte din seria Harry Potter, "Harry Potter si Ingerii Morti" este programat sa fie lansata pe data de 21 iulie 2007. Numai pentru piata americana, editorii au anuntat un record de 12 milioane de copii pentru prima tura de printare.
Lucru rar intalnit in acest tip de literatura, romanele au o poveste extrem de complicata, dar care nu te face sa uiti de ea pe noptiera, ci sa incerci sa deslusesti toate increngaturile, cu povesti de tradare, schimbari spectaculoase de situatie si veritabile investigatii.
Toate acestea, in peisajul jumatate basm, jumatate "realitate alternativa" pe care il formeaza peronul numarul 9 si 3/4, Colegiul Hogwarts sau terenul de quidditch (vaj-hat), poate cel mai "extrem" sport pe care-l veti vedea vreodata.
Ca orice poveste ce se respecta, seria "Harry Potter" imparte lumea in bine si rau, alb si negru, fara a fi lipsita de pete de gri: vrajitori care schimba taberele peste noapte, bestii ce nu tin cont de nimic, acte de magie care pot sa te salveze din ghearele mortii sau sa te arunce in ele.
Singurii care nu se abat de la calea binelui sunt cei trei prieteni H