Piata imobiliara este supraincalzita in mai multe zone, iar administrarea riscului trebuie facuta cu multa atentie, pe baza unor informatii rafinate, afirma Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank. "Este foarte clar ca piata este in multe zone supraincalzita", sustine acesta.
El spune ca implicarea in proiecte imobiliare cere prezenta permanenta a oamenilor bancii pe santiere pentru a urmari indeaproape executia, dar si activitatea de distributie.
"De doua luni am creat la nivelul bancii o directie specializata in proiecte imobiliare care sa asigure atat finantarea constructiilor in sine, cat si distributia, respectiv acordarea de credite ipotecare pentru clienti. Este o echipa care uneste specialisti din toate diviziile bancii", a declarat Burduja.
El spune ca este necesara o administrare "extrem de riguroasa" a riscului, pentru ca un fenomen de crestere atat de rapida daca nu este bine supervizat poate duce la situatii de criza precum cele cu care s-a confruntat Franta in anii '90, zdruncinand cele mai mari banci franceze.
Zona de frontiera estica a Uniunii Europene concentreaza deja foarte multe investitii straine, care vor face din Iasi un punct de atractie in urmatorii 10-15 ani, afirma Burduja.
El spune ca Iasiul are un potential mare si pe segmentul proiectelor imobiliare, care in general reprezinta un sector de business din ce in ce mai important in portofoliul Raiffeisen.
"Industria grea, materialele de constructii, proiectele de infrastructura, alaturi de proiectele imobiliare si de asemenea comertul cu amanuntul au mers cel mai bine in prima jumatate a acestui an", a declarat Burduja.
El afirma ca Raiffeisen a investit pana in prezent peste 200 de milioane de euro in proiecte imobiliare aflate in diverse faze de executie si are in pregatire proiecte de aproxima