Perla OrientuluiFoto: AP
Pe data de 1 iulie se implinesc zece ani de la transferul de suveranitate asupra Hong-Kong-ului, eveniment ce va fi marcat cu o mare ceremonie pe insula. Presedintele chinez Hu Jintao si-a anuntat deja participarea la aniversare, un bun prilej pentru instalarea unui nou guvern in Hong Kong, in care se va intari pozitia sustinatorilor puterii de la Beijing.
Hong Kong-ul, supranumit "Perla Orientului", este astazi o regiune administrativa speciala a Republicii Populare China, cea mai bogata metropola a Asiei, dupa ce timp de 156 de ani a fost administrata de Marea Britanie.
La 30 iunie 1997, fix la miezul noptii, oficialii britanici au retrocedat Chinei teritoriul insular Hong Kong, punand astfel capat unei lungi perioade de dominatie coloniala.
Conform textului Declaratiei comune chino-britanice, semnata in 1984 de primul ministru britanic din acel moment, Margaret Thatcher, si de liderul chinez Deng Xiaoping, artizanul politicii de reforme in China, revenirea Hong Kong la China trebuia sa aiba loc in schimbul acordarii unei ''largi autonomii'' teritoriului.
La un deceniu de la retrocedare, in concordanta cu principiul ''o tara, doua sisteme'', Regiunea Autonoma Speciala Hong Kong beneficiaza in continuare de sistemul economic de tip capitalist si de propriile puteri executiva si legislativa, dar sub atenta supraveghere a puterii comuniste de la Beijing.
Economia infloritoare a „Perlei Orientului”
[c:1:s]Bilantul perioadei de zece ani de cand Hong Kong se afla sub administrarea Chinei este, pentru observatori, imbucurator, desi insula s-a refacut cu greutate in urma crizei economice care a afectat regiunea in anii 1997-1998, cand ajutorul financiar al Beijingului s-a dovedit salvator.
Hong Kong-ul a avut de infruntat si unele turbulente politice generate de restr