Sambata, Fundatia Soros si Academia Romana au inaugurat centrul de Informare Rosia Montana, o camaruta la cativa metri de un alt centru de informare - deschis acum doi ani de compania Gabriel Resources.
Evenimentul i-a strans acolo pe presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, presedintele Fundatiei Soros Renate Weber si alteta sa, Principesa Margareta.
Mai marii, pe care motii ii stiu de la televizor, nu s-au bucurat de cea mai frumoasa primire. Cei din zona i-au trimis la Bucuresti de cum i-au vazut „la scena”.
Pentru rosieni, mirajul aurului e prezent la tot pasul. Dar ei stiu ca pentru a incepe proiectul de scoatere a aurului din viscerele muntelui se vor dezafecta balti, se vor darama dealuri, case, iar lacasele de cult se vor muta. Iar motii sunt oameni credinciosi.
Aurul nu a fost si nu va fi insa niciodata al motilor. Asa cum zicea o batrana din Rosia: „Numai aia bogati vor avea de castigat. Inginerii care or sa lucreze la mina, aia care vin de la orase. Minerii ... "
Rosia Montana - inaugurarea celui de-al doilea centru de informare
Rosienii
Agitatia de pe marile bulevarde, si „marile evenimente si decizii” sunt la noua ore distanta de rosieni. Cand premierul si parlamentarii cauta solutii pentru mineritul romanesc, motii asteapta cuminti in casele lor curate ca pentru sarbatoarea de Pasti.
Aduna afine, ciuperci, duc vacile la iarba si se leaga la civilizatie cu Digi Tv. Civilizatia se leaga la ei cu proiecte de exploatare a minelor de aur, cu numerose variante de planuri de dezvoltare a Rosiei Montane, cu discursuri si promisiuni.
Rosienii nu sunt oameni bogati. Aurul pe care-l au nu e al lor si nici al urmasilor. Bucurestiul le explica cum traditia trebuie pastrata, mediul protejat, satul conservat. Bu