Pe piata fortei de munca din sistemul bancar exista o adevarata "batalie" pentru angajarea, pastrarea si fidelizarea personalului calificat, cel mai greu de gasit fiind analistii financiari, specialistii in domeniul managementului riscurilor, precum si oamenii de vanzari, spune Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania
"Desi putem vorbi de generatii intregi de absolventi cu studii superioare, piata in acest domeniu (bancar - n. r.) duce inca lipsa de specialisti. Este vorba despre un dezechilibru intre cerere si oferta din acest punct de vedere. Cu toate ca printre cei care sunt absolventi de stiinte economice, gasim destule persoane care sunt bine pregatite, au fost cazuri in care ne-a fost mai dificil sa gasim persoane compatibile, din toate punctele de vedere, cu anumite posturi mai specializate", declara Nevenca Doca.
Directorul de resurse umane al Bancii Transilvania a ajuns sa gestioneze peste 5.000 de persoane si spune ca s-a confruntat in cei patru ani, de cand se afla in companie, cu diverse provocari, de la compatibilitatea angajatilor cu postul vizat, pana la discutiile directe cu oamenii care vor sa plece din companie.
In prezent, Banca Transilvania are peste 5.200 de angajati in cele 378 de sedii din tara, iar pana la sfarsitul acestui an se estimeaza ca numarul de angajati va creste cu inca 600 de oameni. In 2006, aproape 2.000 de persoane au fost angajate la Banca Transilvania, ceea ce inseamna o crestere de personal cu 46%. "Fara a face estimari pentru urmatorii ani, atata timp cat vom vorbi de extinderea retelei bancare, trebuie sa avem in vedere si atragerea de noi oameni in echipa", declara Nevenca Doca. Potrivit acesteia, principala cauza principala a lipsei de specialisti este aparitia pe piata a unor banci noi, care au strategii diverse de atragere de personal.
"Intotdeauna, o institutie bancara n