Foto: joleinen.de
Intr-un interviu acordat in exclusivitate HotNews.ro, Jo Leinen, parlamentar european din partea Grupului Socialist si presedintele Comisiei de Afaceri Constitutionale a Legislativul de la Bruxelles, a trecut in revista principale provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana la sfarsitul mandatul Presedintiei germane.
Viitorul 'Constitutiei UE' e pus sub semnul intrebarii intr-o Uniune cu tot mai multe forte centrifuge.
Reporter: Ce nu merge in Uniunea Europeana?
Jo Leinen: Exista serioase dubii ca unele state membre doresc sa participe la o Europa comuna. Toata lumea vrea sa faca parte din Uniunea Europeana, dar nu toti impartasesc aceleasi obiective.
Marea Britanie, de exemplu, a optat sa nu participe la politici din domenii fundamentale, cum ar fi Carta Fundamentala a drepturilor, in sfera cooperarii in materie de justitie si afaceri interne, ca sa nu mai vorbesc de uniunea monetara.
Marea Britanie s-ar putea califica pentru calitatea de stat membru de rang secund. Daca anumite tari vor doar sa blocheze sau sa nu participe in anumite domenii, atunci nu ar trebui sa fie lasate sa le blocheze pe cele ce vor sa mearga inainte.
Reporter: Se pare ca toata lumea face ce vrea in Uniunea Europeana...
Jo Leinen: Europa a la carte, in care statele sa faca tot ce doresc, nu este o optiune pentru viitor. Ideea a fost sa avem un cadru legislativ pentru toti membrii, cu legi in domeniul mediului, protectiei consumatorului, protectiei sociale care se vor aplica pentru toate statele membre si nu numai pentru unele dintre ele.
Reporter: Va referiti la Tony Blair?
Jo Leinen: Fostul premier britanic este cel mai european dintre cei antieuropeni si eurosceptici. Cand si-a inceput mandatul in 1997, a adus Marea Britanie langa Europa. Acum, cand a plecat, Marea Britan