Ardei umpluti (reteta siciliana).
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei mari, 2 rosii, 2 vinete, 1 ceapa mare, 100 g masline verzi fara samburi, 2 catei de usturoi, 2 linguri capere, 8 linguri ulei de masline, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Indepartati extremitatile vinetelor si taiati vinetele cubulete. Curatati rosiile de pielita si seminte, si taiati-le bucatele. Curatati ceapa si usturoiul, si tocati-le marunt.
Incingeti 6 linguri de ulei intr-o tigaie si prajiti la foc iute usturoiul, vinetele si ceapa. Adaugati rosiile, sare si piper si lasati-le sa fiarba incet, cu capac, circa 20 de minute. Incorporati maslinele si caperele tocate ceva mai mare si incingeti cuptorul la 210gr..
Taiati ardeii in doua (pe lung), indepartati semintele si nervurile, ungeti-i cu ulei de masline si lasati-i sa se patrunda la cuptor aproximativ un sfert de ora.
Asezati umplutura peste jumatatile de ardei si cand s-au racit, dati-i cel putin 2 ore la frigider, inainte de a-i servi.
Lamai umplute cu arpagic
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 lamai mari, 1 rosie, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 2 fire de menta, 60 g arpacas, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Taiati capacelele lamailor, scobiti miezul si taiati-l cubulete (dupa ce ati indepartat pielita alba).
Fierbeti arpacasul (10 minute) in apa cu sare, scurgeti-l, stropiti-l cu 2 linguri de ulei si puneti-l deoparte.
Curatati rosia de pielita si seminte si taiati miezul cubulete. Spalati coditele de ceapa verde si menta si taiati-le cu foarfeca.
Amestecati toate ingredientele, adaugati uleiul ramas, sare si piper, umpleti lamaile si serviti-le reci.
Vinete umplute (reteta indiana)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 20 g ghimbir proaspat (se gaseste