Era de aşteptat că tot circul politic o să înceapă să aibă consecinţe în lumea reală. Că a stricat oamenilor serile şi programele de televiziune treacă de la noi. Că
le-a stricat sâmbăta de referendum şi a irosit luni din viaţa Parlamentului e grav, dar nu dramatic. Dar efectele acestei bizarerii politice, cu PNL figurând la guvern şi PSD conducând în Parlament, s-au revărsat săptămâna trecută în domenii mult mai serioase. Concret, a fost aprobat un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Ioan Cindrea (Sibiu) (cu aviz negativ de la comisia de specialitate condusă de pesedistul Tănăsescu, singurul finanţist serios al PSD) care amendează Legea sistemului public de pensii în aşa fel încât valoarea punctului de pensie să fie mai mare cu aproximativ 50% începând din acest an. Cheltuielile suplimentare generate de această propunere, după calculul iniţiatorului, ar urma să fie de 6,4 miliarde RON, adică în jur de 30% din suma totală estimată a se încasa în 2007 la bugetul asigurărilor sociale.
Pentru a face mai limpede gravitatea situaţiei în care se află sistemul românesc de pensii şi iresponsabilitatea celor care vin cu propuneri fanteziste, Societatea Academică din România a explicat săptămâna trecută câteva lucruri esenţiale:
Contrar opiniei răspândite în rândul publicului larg, actualul sistem de pensii din România nu pune deoparte contribuţiile lunare ale salariaţilor de-a lungul vieţii pentru a le fi returnate la bătrâneţe. Ar fi fost bine să fie aşa, dar nu este. Dimpotrivă, tot ce se strânge de la salariaţi într-o lună se distribuie către pensionari în luna următoare. Nu există investiţii sau „bani puşi deoparte“ într-un cont de economii.
Ca atare, actualul sistem este asemănător cu un joc piramidal (tip Caritas) administrat de stat, care merge bine atâta timp cât cei care pun bani sunt mai numeroşi decât cei care retrag bani. Din momentul în