OLT. Seceta care se face din ce în ce mai mult simţită în anumite zone din ţară şi care nu ocoleşte Oltul măreşte îngrijorarea în rândul autorităţilor care dispun măsuri, ca de obicei, în ceasul al 12-lea. Prefectul Octavian Popescu a emis, vineri, un ordin în baza căruia a fost constituit un grup tehnic care are sarcina de a identifica zonele cele mai expuse la efectele secetei, pentru forarea unor puţuri de mare adâncime. Măsura are drept scop suplimentarea surselor de alimentare cu apă în localităţile afectate de scăderea nivelului pânzelor freatice şi a fost luată la nivel naţional de către Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă. Costurile lucrărilor vor fi acoperite de la bugetul public, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.
Lista cu localităţile propuse pentru aplicarea măsurii în Olt va fi aprobată în şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă de astăzi, întrucât ea trebuie să ajungă la Bucureşti imediat. Pentru evitarea unor situaţii care ar putea duce la cheltuirea zadarnică a fondurilor alocate, prefectul a solicitat ca propunerile să fie foarte bine fundamentate de grupul tehnic, pe baza unei documentări cât mai precise asupra bazelor existente la instituţiile de specialitate din judeţ. Pentru acest lucru, Octavian Popescu a dispus ca din grup să facă parte reprezentanţi ai mai multor instituţii şi structuri de specialitate, respectiv de la Prefectură, Consiliul Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Sistemul Hidrotehnic Olt, ANIF, Hidroelectrica Slatina şi Autoritatea de Sănătate Publică.
Localităţile considerate cu risc ridicat de secetă şi care sunt monitorizate de câteva luni sunt Dobreţu, Iancu Jianu, Cârlogani, Vitomireşti, Sâmbureşti, Leleasca, Topana, Coteana, Făgeţelu, Spineni şi Bărăşti, însă Octavian Popescu susţine că seceta poate genera efecte periculoas