"Am reusit sa evitam o divizare in Europa", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, in fata Parlamentului European, prezentand rezultatul Consiliului European din 21-22 iunie, punctul culminant al presedintiei germane a UE, care s-a incheiat pe 1 iulie.
Depasirea impasului privind tratatul Constitutional este un succes, desi oficialii europeni sunt realisti si se asteapta la negocieri dure si in privinta noului Tratat European, cu toate concesiile facute, in special Poloniei si Marii Britanii. Portugalia, care a preluat presedintia UE, a anuntat ca va acorda o prioritate totala finalizarii noului tratat si ca nu va admite nici o schimbare.
La ultima sa aparitie in fata Parlamentului European in calitate de presedinte al Consiliului European, cancelarul german, Angela Merkel, a fost ovationat atat de reprezentantii dreptei, cat si ai stangii, un semn incontestabil de recunoastere a succesului presedintiei germane a UE.
"Dumneavoastra, doamna Merkel, si intreaga echipa a presedintiei germane meritati cele mai mari aplauze, cea mai mare recunostinta pentru felul in care ati reusit sa va atingeti obiectivul de a duce negocierile constitutionale la bun sfarsit", a declarat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, secondat in aceste elogii de liderii grupurilor parlamentare.
"Succesul presedintiei germane este de necontestat. (...) sefii de stat si de guvern si-au propus obiective ambitioase in ce priveste eficienta energetica si reducerea emisiilor de bioxid de carbon. S-au inregistrat succese in relatiile strategice cu Statele Unite, accelerandu-se crearea unei piete transatlantice, concretizandu-se acordul Cer Deschis. Raporturile cu Rusia au fost, totodata, in centrul atentiei (...). Politica europeana este o politica de compromis. S-au inregistrat semne pozitive pentru progresul Europei, datorita cancelarului Merke