Cresterea cu 30% a pietei constructiilor in primele patru luni fata aceeasi perioada a anului trecut a dus la dezvoltarea semnificativa a unor domenii cum sunt proiectarea, arhitectura si cel al utilajelor de constructii.
Presedintele Camerei de Comert Bucuresti, stefan Popa, considera ca efectul dezvoltarii explozive a acestei piete se resimte in Bucuresti, unde au loc patru cincimi din tranzactiile imobiliare inregistrate la nivel national. "Asta inseamna mai multe comenzi pentru servicii de proiectare si arhitectura, o cerere mai semnificativa de utilaje de constructii, domenii pentru care Romania detine o forta de munca educata si calificata, fiind un concurent important pe piata muncii", a spus presedintele Camerei de Comert Bucuresti.
Acesta a precizat ca realizarea unor proiecte viabile, prin stimularea parteneriatului public-privat, reprezinta cea mai buna metoda de accesare a celor 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbana in urmatorii sapte ani, in cadrul Programului Operational Regional (POR), ce urmeaza sa fie semnat de oficialii Romaniei si cei ai Uniunii Europene la Bucuresti, la jumatatea lunii iulie.
Potrivit Institutului National de Statistica, intre 1 ianuarie si 30 aprilie, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, valoarea lucrarilor de constructii a inregistrat o crestere cu 30,5%, dezvoltare sustinuta de toate cele trei categorii de lucrari: de reparatii capitale (±32,0%), de constructii noi (±31,3%) si de intretinere si reparatii curente (±28,1%). Pe tipuri de constructii, cresterile s-au inregistrat la cladiri nerezidentiale (±35,7%), constructiile ingineresti (±30,3%) si lucrarile executate la cladiri rezidentiale (±22,0%). Cresterea cu 30% a pietei constructiilor in primele patru luni fata aceeasi perioada a anului trecut a dus la dezvoltarea semnificativa a unor domenii cum sunt proiectarea, arhitectura