Migrarea fortei de munca si cresterea costurilor cu forta de munca reprezinta principalele probleme cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Potrivit cercetarii, migrarea fortei de munca ocupa prima pozitie in clasamentul dificultatilor majore intampinate de IMM-uri odata cu integrarea in UE. Astfel, aproape jumatate din companiile intervievate (respectiv 46%) au declarat ca au avut probleme din cauza plecarii muncitorilor in strainatate.
Deficitul de forta de munca din anumite domenii precum constructiile, IT&C-ul si productia a fortat companiile sa majoreze salariile pentru a-si putea pastra angajatii.
Acest lucru s-a tradus intr-o majorare a costurilor salariale, studiul aratand ca aproape 44% din companiile mici si mijlocii au inregistrat cresteri ale cheltuielilor de personal.
Cercetarea a fost realizata pe un numar de 1.178 de IMM-uri din toate ramurile de activitate si regiunile de dezvoltare, esantion considerat reprezentativ pentru obiectivele investigatiei.
Ponderea cea mai mare in esantion o au companiile din comert (39%), din industrie (21%), servicii (17%) si constructii (12%) - sectoare care se confrunta cu cea mai mare lipsa de personal. Tendinta de crestere a costurilor salariale a fost evidentiata si de institutul european de statistica Eurostat, potrivit caruia Romania a consemnat in primul trimestru o crestere de 25% a costurilor totale cu forta de munca, fata de perioada similara din 2006, plasandu-se pe locul al doilea la nivelul UE, in urma Letoniei, unde majorarea a fost de 32,6%.
Costul total al fortei de munca include, potrivit Eurostat, doua componente, salarii si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuieli care nu au legatura