MEHEDINŢI. Misiunea specialiştilor mehedinţeni de a preveni o poluare de amploare a luat sfârşit. Autorităţile de mediu din Mehedinţi, mobilizate la graniţa dintre România şi Serbia în încercarea de diminuare a pagubelor provocate de pata de petrol apărută pe Dunăre, au făcut două nopţi albe pe graniţa României, iar la final rezultatul a fost cel aşteptat.
S-au neutralizat potenţialele efecte ale poluării Dunării şi am constatat că substanţele poluatoare, accidental deversate în Dunăre de pe platforma industrială a Combinatului de Detergenţi Pancevo, din Serbia, nu au ajuns în sectorul apelor române. Preventiv, s-a acţionat cu substanţe speciale de coagulare a produselor chimice“, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Octavian Tuţu.
În vederea atenuării efectelor poluării, în situaţia în care aceasta ar fi ajuns în sectorul Şviniţa-Orşova, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu şi Sistemul de gospodărire a apelor Mehedinţi s-au pregătit cu baraje plutitoare şi substanţe bioabsorbante.
Testele efectuate de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor au evidenţiat faptul că la intrarea fluviului Dunărea în România, pe la Baziaş, apele nu conţineau urme ale substanţelor chimice rezultate în urma avariei produse la obiectivul economic din ţara vecină.
În aceasta situaţie, s-a dispus încetarea alertei şi retragerea din zonă a tuturor forţelor mobilizate. Autorităţile de mediu din Mehedinţi s-au aflat în stare de alertă din cauza unei potenţiale poluări a fluviului Dunărea.
Potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, au existat informaţii privind producerea, în cursul nopţii de miercuri spre joi, a unei deversări accidentale de produse chimice în Dunăre de la Combinatul de produse chimice din Pancevo.
Presupusul incident este al doilea de acest gen înregist