Furnizarea de energie electrică pentru consumatori nu este periclitată de secetă în iulie, dar o scădere a nivelului Dunării ar putea pune probleme privind disponibilitatea apei de răcire la centrala de la Cernavodă în august, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
În aceste condiţii, centrala de la Cernavodă ar putea fi închisă. Ministrul a adăugat că, până săptămâna viitoare, ar putea fi înfiinţată piaţa de capacităţi pentru a acoperi eventualul deficit de energie.
Piaţa de capacităţi este un mecanism prin care o serie de producători de energie vor primi finanţări pentru a produce energie, atunci când pe piaţă apare un deficit.
Pentru luna septembrie, în eventualitatea în care nivelul Dunării nu va permite punerea în funcţiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavodă, se are în vedere pregătirea unei capacităţi suplimentare care va fi asigurată de Termoelectrica prin centralele pe gaz şi păcură.
Nu au fost luate în calcul şi centralele pe cărbune, avându-se în vedere faptul că acestea ar trebui să asigure o mare parte din necesarul de energie electrică peste iarnă.
Nivelul Dunării continuă să scadă, ieri cota înregistrată la Cernavodă fiind cu 17 centimetri sub nivelul Mării Baltice, cota de referinţă care este luată în calcul de specialiştii Nuclearelectrica. Indiferent dacă se va recurge numai la una sau la ambele soluţii de urgenţă, preţul energiei electrice suportat de populaţie va rămâne neschimbat.
Cheltuielile suplimentare vor fi preluate de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, urmând ca cele două să întoarcă datoria către Termoelectrica în cursul lunilor de iarnă când aceasta din urmă s-ar putea confrunta la rândul ei cu probleme. (Lucian Hainăroşie)
Furnizarea de energie electrică pentru consumatori nu este periclitată de secetă în iulie, dar o scădere a nivelului Dunării ar putea pune pr